FAQ - Veel gestelde vragen

Mocht je vraag er niet tussen staan of het antwoord is niet volledig, 
neem dan telefonisch contact met ons op +31 (0)72 540 57 77 of per e-mail info@meiboom.euAlgemeen


Helaas is dit niet mogelijk. Meiboom Aerosol Adhesives B.V. levert uitsluitend aan de professionele gebruiker.


Alle lijmen kunnen bevriezen en dit heeft invloed op de kwaliteit. Bij twijfel, zorg dat het drukvat of spuitbus, de inhoud, op de juiste temperatuur is, schud en/of rol het drukvat of de spuitbus goed en laat minimaal 10 minuten tot rust komen. Doe hierna een test om te bepalen of de lijm goed spuit, werkt en plakt.


Het is belangrijk om de inhoud van een drukvat of spuitbus op minimaal 15º C te houden. Voorkom een te koud drukvat of spuitbus door deze van de koude vloer af te houden. Is de omgevingstemperatuur te laag? Gebruik de Meiboom Band-Heater om het drukvat op de juiste temperatuur te houden. De omgevingstemperatuur waarin gewerkt wordt heeft invloed op de verlijming. Een te hoge of te lage omgevingstemperatuur heeft invloed op de droogtijd van de lijm en het uitharding proces van de lijm. Verwerk de lijmen nooit beneden de 7ºC. Raadpleeg voor meer info het technisch informatieblad van uw lijm type.
Meiboom Citrus Cleaner – 500ml Spuitbus of een ander oplosmiddel zoals bijv. thinner, aceton en wasbenzine. Wij raden aan voor gebruik een test te doen om te bepalen of het te gebruiken middel, het schoon te maken materiaal niet aantast.


U kunt de lijm in een drukvat tot 1 jaar en in een spuitbus tot 6 maanden na levering bewaren. (fabrieksopgaaf) Praktijk laat zien, wanneer goed bewaard, de houdbaarheid langer is dan opgegeven door de fabriek. Controleer voor gebruik middels een test of de lijm zijn werk goed doet.

Drukvat


De 22 liter drukvaten worden geleverd zonder statiegeld. Het is ten strengste verboden deze te hervullen.
Controleer eerst of de kraan van het drukvat volledig open staat en de hendel van het pistool niet geblokkeerd is.
In de meeste gevallen zit er een blokkade in de spuit nozzle (spuitmondje) voorop het pistool.
Oplossing; Let op; zet eerst uit veiligheid de hendel van het pistool vast door de stelschroef achter de hendel naar voren te draaien.
Verwijder de spuit nozzle door de grote moer, voor op het pistool waarin de spuit nozzle zit, los te draaien.
Moer en spuit nozzle komen los van het pistool.
Probeer te spuiten zonder spuit nozzle in bijvoorbeeld, een doos.
Er zou een rechte, stevige straal uit het pistool moeten komen.
Is dit het geval? Reinig de spuit nozzle in een laagje oplosmiddel zoals bijvoorbeeld Thinner, Aceton of wasbenzine.
Controleer de spuit nozzle of deze van binnen schoon is van lijmresten.
Na het reinigen weer terugplaatsen, spuit nozzle verticaal afstellen en goed vastdraaien met een sleutel.
 
Lost het probleem zich niet op?
Neem contact op met Meiboom op telefoon nr. +31(0)72 540 57 77 of stuur een e-mail naar info@meiboom.eu.Wanneer een drukvat voor het eerst in gebruik wordt genomen draai je de kraan open. Vervolgens laat je de kraan altijd open staan, ook wanneer het drukvat voor langere tijd niet meer gebruikt wordt. Hiermee wordt voorkomen dat de lijm in de slang en/of het pistool uithard. Zodra het drukvat gewisseld gaat worden, voor een nieuw vol drukvat, de kraan dichtdraaien en vervolgens de slang ledigen van lijm door het pistool ingedrukt te houden.
Het maximale spuit bereik is 240 m2 enkelzijdig, maar varieert per lijm type.
Zie hiervoor het Technisch informatieblad van de door jouw toegepaste lijm type.

Aangezien onze lijm in nagenoeg alle toepassingen dubbelzijdig dient te worden aangebracht kunt u maximaal 120 m2 plakken. Let op, dit zal in de praktijk afwijken i.v.m. de verschillende toepassingen, ondergronden en overspray. Raadpleeg voor meer info het technisch informatieblad van uw lijm type.
Meestal wordt dit veroorzaakt door een te koud drukvat. Zorg dat het drukvat en de inhoud minimaal 15ºC is. Het drukvat altijd van de koude ondergrond af houden, gebruik bijv. de MEIBOOM doos als extra isolatie om het drukvat op temperatuur te houden. Tip: het opwarmen van een drukvat kan versneld worden door deze in een laag warm water te zetten. Gebruik de Meiboom Band-Heater om het drukvat op temperatuur te houden bij koude omstandigheden, deze kunt u via onze website bestellen. Wanneer de inhoud weer op temperatuur is, schudt of rol het drukvat heen en weer voor gebruik. Hierdoor vormt de inhoud zich weer tot één mengsel en wordt de druk hersteld.
Er zijn meerdere mogelijke oorzaken: Controleer of de kraan van de tank is opengedraaid. Demonteer de nozzle/spuitmond en controleer of het drukvat zonder nozzle/spuitmond wel spuit. Indien dit het geval is, reinig de nozzle/spuitmond met thinner. Spuit het drukvat nog steeds niet dan zit mogelijk de slang verstopt en kunt u deze vervangen door een nieuwe slang. Neem hiervoor contact met ons op.
Nee, u hoeft niets te doen en draai NIET de kraan van de tank dicht! De kraan alleen dichtdraaien wanneer het systeem lekt of bij het overzetten van de spuitset op een ander drukvat.


Over het algemeen is dit niet nodig en volstaat het handmatig weghalen van lijmresten. GEBRUIK GEEN HARDE VOORWERPEN ZOALS EEN STANLEY MES. Mocht desondanks het drukvat systeem niet of niet goed spuiten, verwijder de nozzle/spuitmond door voorop het pistool de grote moer lost te draaien. Alvorens dit te doen raden wij aan de hendel van het pistool uit veiligheid vast te zetten. Druk de nozzle/spuitmond uit de grote moer en spuit deze in met de Meiboom Citrus Cleaner of leg de nozzle/spuitmond in een ander oplosmiddel om te reinigen. Controleer voordat u de nozzle/spuitmond terugplaatst of deze volledig schoon is van binnen en er geen bevuiling voor de uitgang zit. Het beste kunt u de nozzle/spuitmond tegen het licht houden en van achter naar voren door de nozzle/spuitmond heen kijken.


Neem contact op met Meiboom op telefoon nr. +31(0)72 540 57 77 of stuur een e-mail naar info@meiboom.eu
Draai de kraan van je huidige drukvat dicht en spuit de slang helemaal leeg. Nu kan je de koppeling van de spuitslang aan de drukvat kraan losdraaien. De koppeling kan je nu monteren op de aansluiting van het nieuwe drukvat. Draai de koppeling op het drukvat vast met een bako sleutel! Er mag geen speling in de koppeling van je spuitslang zitten. (Zowel de koppeling aan het drukvat als de koppleing aan het spuit pistool.) Als alles goed gemonteerd is kun je de kraan van het nieuwe drukvat langzaam helemaal opendraaien. Je spuitlijm systeem is klaar om mee te werken.
Het 22 liter drukvat kan gemakkelijk verwerkt worden als niet schadelijk schroot/oud ijzer afval, zonder reiniging, als het drukvat volledig geledigd is en ontdaan is van zijn druk.

Hoe veilig het 22 liter drukvat te ontdoen van restanten lijm en druk: zie het Technisch Informatieblad.
Deze vind je bij Product Info of onderaan elke pagina.
Spuitbus


Standaard zitten er 12 stuks 500ml of 750ml spuitbussen in een doos. 
Dit is niet te wijzigen in verband met het transport en de verpakking. 
Houd de spuitbus 90˚graden ten opzichte van het in te spuiten oppervlak en je spuitbus werkt optimaal.
Op het moment dat je de spuitbus niet optimaal gebruikt zal je meer druk dan lijm spuiten en dus een slechte lijm verbinding maken.
Als je spuitbus helemaal leeg is dan kan je het label eraf halen. 
De inhoud van het label zit niet meer in de spuitbus. 
Daarna kan je de lege spuitbus als standaard afval verwerken.
Door het maximaal indrukken van de spuit knop verkrijg je de breedste straal. Wil je een kleinere baan lijm spuiten dan kan je de spuit knop minder diep indrukken. Kortom heel eenvoudig kan je de spuit baan breder of smaller maken.
Het spuitbereik is circa 4-6 m2 enkelzijdig. Dubbelzijdig komt dit neer op circa 2-3 m2 verlijming. De poreisheid van de materialen en de ondergrond bepalen in combinatie met het gewicht van de materialen hoeveel m2 lijm je kan verbruiken.Afbeeldingen zijn ter illustratie en kunnen afwijken van het origineel. Vermelde prijzen exclusief 21% btw.
MEIBOOM AEROSOL ADHESIVES B.V.
Sitemap downloaden
1